Wiadomości
U – jak UCO - ABCadło Gospodarki o Obiegu Zamkniętym

Kulinarne szaleństwa w kuchni związane ze smażeniem frytek, pączków, kotletów i innych pyszności kończą się dylematem: co zrobić ze zużytym olejem? Zużyty olej pozostający po przygotowaniu potraw w kuchni określany jest jako UCO (ang. Used Cooking Oil).
W gospodarstwach domowych UCO często kończy swoją rolę w zlewozmywaku, a tymczasem przy odrobinie dobrej woli można być nie tylko bardziej „eko”, ale również uniknąć konieczności udrażniania zablokowanej kanalizacji sanitarnej, ponieważ złogi oleju w kanalizacji przyczyniają się do powstawania trudnych do usunięcia osadów. Wracając jednak do należytego postępowania z olejami, zgodnie z przyjętymi obecnie w sposób powszechny zasadami postępowania z odpadami komunalnymi, zużyty olej kuchenny powinniśmy wyrzucać do czarnego pojemnika na odpady zmieszane, a nie jak to ma często miejsce do brązowego na bioodpady. Tutaj również istnieje powód. Podstawowym jest zanieczyszczenie oleju szkodliwymi związkami organicznymi, jednak równie istotnym jest odmienny przebieg procesu biodegradacji w porównaniu z odpadami zielonymi. Można być jednak bardziej „eko” i zużyty olej gromadzić np. w słoiku szklanym, czy też w pustej butelce PET po oleju lub napojach, a następnie oddać go do dedykowanych pojemników, mobilnych punktów zbiórki selektywnej lub samodzielnie do PSZOK.
Utylizacja zużytego oleju roślinnego jest kluczowym elementem w minimalizowaniu negatywnego wpływu na środowisko, nie tylko przez duże zakłady gastronomiczne, ale również przez indywidualne gospodarstwa domowe. Co można wyprodukować ze zużytego oleju spożywczego?
Okazuje się, że UCO stanowi bardzo cenny surowiec, który na dodatek zaliczany jest do kategorii odnawialnych. Zagospodarowanie zużytych tłuszczów kuchennych rozpoczyna się od usunięcia z nich cząstek stałych (pozostałości potraw i innych elementów stałych) oraz wody. Tak przygotowany UCO może stanowić surowiec do otrzymywania biodiesla na drodze estryfikacji lub transestryfikacji (estry metolowe wyższych kwasów tłuszczowych, FAME – RME stanowi jeden z typów FAME). Przy zastosowaniu procesów hydrorafinacji UCO służyć może jednak również do otrzymywania kolejnego paliwa, które swoimi parametrami przewyższa konwencjonalnego diesla, tj. tzw. HVO, czyli hydrorafinowany olej roślinny (Hydrotreated Vegetable Oil). Jego zastosowanie w odróżnieniu od biodiesla nie wymaga zmian w konstrukcji silników, a przyczynia się bezpośrednio do redukcji emisji CO2. Zużyte oleje kuchenne wykorzystuje się jednak nie tylko do produkcji paliw, ponieważ istnieją również drogi ich wykorzystania jako surowców w sektorze chemicznym.
Zbierając zużyte oleje kuchenne, jesteśmy w stanie przyczynić się do ich dalszego wykorzystania, czynnie wdrażając zasady Gospodarki o Obiegu Zamkniętym.
Link do aktualności >>><<<
Źródło: Instytut Technologii Paliw Energii