Strefa przedsiębiorcy

Na wiosnę warto odświeżyć ofertę gastronomiczną


"Wraz z nadejściem wiosny więcej osób decyduje się na wyjście do restauracji ze znajomymi i rodziną. Dlatego wiosna to dobry czas na zmian. Powinny one dotyczyć odświeżenia lokalu, jego wystroju, dodatków oraz gruntownych zmian w menu. Powiew świeżości i optymizmu, który niesie wiosna to możliwość na pozyskanie nowych gości.
 
 Jeśli chodzi o dekoracje to warto pomyśleć głównie nad wprowadzeniem bardziej energetycznych kolorów. Nie znaczy to jednak, że wraz z nadejściem wiosny należy przemalować restaurację na krzykliwe kolory. Zielone, pomarańczowe czy żółte dodatki w zupełności wystarczą. Szczególną uwagę należy zwrócić na świeże kwiaty - tulipany, żonkile czy bez. One tworzą bardziej przyjazną atmosferę w każdym lokalu.

 Po ciężkich zimowych potrawach na wiosnę lepiej wprowadzić do karty potrawy lżejsze - szczególnie dlatego, że klienci na wiosnę ze zwiększoną siłą zaczynają dbać o formę i zmniejszają porcje na talerzu. Do menu warto wprowadzić sezonowe owoce i warzywa. Danie na podstawie nowalijek powinny również znaleźć swoje miejsce w nim.

Ewelina Krośnia, dla-gastronomii.pl

Wróć